1. Ніжний соус із сиром фета

- Калорійність: 83 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: бутерброди та червона риба.
складові
- 50 г сиру фета;
- 1 склянка йогурту;
- 1 свіжий чи солоний огірок;
- гілочка кропу.
Приготування
Подрібніть усі інгредієнти у блендері. За допомогою йогурту суміш можна робити більш рідкою або густою. Соус стане смачнішим, якщо настоїться в холодильнику. Кріп можна замінити на будь-яку іншу зелень або болгарський перець.
2. Яблучний соус з каррі

- Калорійність: 65 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: м’ясо, птах, овочі.
складові
- 1 яблуко;
- 200 г йогурту;
- 1 чайна ложка каррі.
Приготування
Яблуко натріть на тертці або подрібніть у блендері, змішайте з йогуртом та каррі. Можна використати готове яблучне пюре з дитячого харчування, але в ньому може бути цукор – калорійність збільшиться.
3. Соус ранч

- Калорійність: 90 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: картопля, м’ясні страви, гарніри.
складові
- 125 мл пахти;
- 125 мл сметани;
- 50 г шнитт-цибулі;
- 10 г зеленої цибулі;
- 1 зубчик часнику;
- 1 чайна ложка сухої гірчиці;
- 2 чайні ложки яблучного оцту;
- сушені або свіжі трави – за смаком;
- запашний перець і сіль – за смаком.
Приготування
Цей соус вигадав американський фермер. В оригінальній версії рецепту замість сметани використовується майонез . Сметаною або кислим молоком можна замінити і пахту, якщо ви її не знайшли. З домашньою сметаною соус вийде смачніше, але калорійніше.
Подрібніть цибулю і часник, залийте пахтою і сметаною, додайте інгредієнти, що залишилися, і перемішайте.
4. Йогуртова заправка з гірчицею

- Калорійність: 61 ккал на 100 г.
- Навіщо підходить: салати, овочі, м’ясо.
складові
- 250 мл натурального йогурту;
- 1 чайна ложка дижонської гірчиці;
- 1 чайна ложка яблучного оцту;
- щіпка сушеного кропу та петрушки.
Приготування
Це заправлення легко зробити навіть без блендера. Достатньо все добре перемішати.
5. Зелений соус-крем

- Калорійність: 63 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: паста, тости та бутерброди.
складові
- 100 г зеленого горошку;
- 1 свіжий огірок;
- зелена цибуля – за смаком;
- 1 склянка йогурту.
Приготування
Подрібніть у блендері чи міксері овочі, змішайте з йогуртом. Любителі пікантного смаку можуть додати столову ложку чилі.
6. Лимонно-медова заправка з оцтом

- Калорійність: 71 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: овочеві салати із великою кількістю зелені, риба, морепродукти.
складові
- 25 мл лимонного соку;
- 2 чайні ложки меду;
- кілька крапель винного оцту;
- сіль за смаком.
Приготування
Цей соус готують безпосередньо перед подачею страв просто перемішуючи всі інгредієнти. Мед не відноситься до дієтичних продуктів, але в таких малих дозах він не зашкодить фігурі.
7. Нутовий соус

- Калорійність: 80 ккал на 100 г.
- Для чого підходить: пшенична та рисова локшина, м’ясо, сендвічі.
складові
- 100 г відвареного нуту;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- 100 мл апельсинового соку;
- сухий або свіжий перетертий часник;
- сіль, перець – за смаком.
Приготування
Подрібніть все у блендері, додавши води залежно від бажаної густоти соусу.