У світі існує всього один вид продукту, без якого не обходиться жоден вид ссавців. І це молоко. Будь то маленький чоловічок, оленя, кошеня або ж слоненя, перше, що вони спробують в своєму житті, – це материнське молоко.
Користь цього продукту була доведена ще за часів Стародавньої Греції. Наприклад, Гіппократ призначав його хворим як ліки від кашлю, а відомий російський вчений І.П. Павлов говорив, що молоко – це їжа, створена природою.
Молоко чудово втамовує спрагу, насичує організм практично всіма елементами, необхідними для повноцінного росту і розвитку. Крім того, продукт має неповторний смак, який подобається дітям і дорослим.
Незважаючи на всі свої численні корисні властивості, молоко має один серйозний недолік: воно дуже швидко псується. Чому ж воно скисає? Погано це чи добре? Як зберегти свіжість? На ці питання ми постараємося відповісти в цій статті.
Що таке молоко
Для початку давайте розберемося в тому, що ж таке молоко і з чого воно складається. Отже, молоко – це живильне багатокомпонентна рідина, яка виробляється молочними залозами і призначена для вигодовування малюків.
До його складу входять:
- макроелементи (кальцій, магній, фтор, натрій, фосфор, хлор, сірка та ін.);
- мікроелементи (залізо, мідь, цинк, йод, фтор, кремній, хром і ін.);
- жири;
- білки (альбумін, глобулін);
- вітаміни (А, D, E, K, B);
- ферменти (лактоза);
- бактерії.
Кількість того чи іншого інгредієнта залежить від походження молока.
Чому скисає молоко?
Як видно зі складу, молочна середовище містить в собі різні види бактерій. У нормальному вигляді вони не є небезпечними для організму, але з часом (особливо під впливом прискорюють факторів) вони починають розмножуватися, трансформуючи лактозу в молочну кислоту. В результаті підвищується кислотність, що в свою чергу сприяє згортанню білка і «поділу» рідини на сироватку і густу масу.
Що впливає на швидкість скисання
- Температура: чим вона вища, тим сильніше скисає молоко.
- Брудний посуд: вода , жир, пил та інші забруднення прискорюють процедуру сквашування молока в 2 рази.
- Погода: якщо поставити глечик молока на вікно під час грози, то на ранок воно перетвориться в домашній кефір. Точних пояснень цьому процесові вчені дати не можуть, але багато хто схиляється до думки, що так діють електромагнітні імпульси.
- Специфічні бактерії (штучні речовини, які додають в молоко при виготовленні кисломолочних продуктів). До них відносяться: кефірний гриб (кефір), молочні дріжджі (йогурти), пропіоновокислі бактерії (творог), молочнокислі палички (ряжанка). До речі, вдома можна провести простий експеримент і дізнатися, скільки білка міститься в вашому улюбленому молоці.
Користь кисломолочних продуктів
Вони легше засвоюються: незбиране молоко перетравлюється всього на 32%, а кефір або ряжанка – на 91%. Лактоза покращує роботу травної системи.
Лакто-і біфідобактерії допомагають організму захищати кишечник від шкідливих мікроорганізмів.
Кисле середовище дозволяє кальцію краще засвоюватися.
Кефір можна зробити самому. Для цього потрібно лише додати в домашнє молоко ложку сметани або почекати, коли воно само скисне. У теплі хороше молоко починає бродити вже через 8-12 годин.
На молочних фермах, перш ніж розфасувати молоко по пакетам, в ньому старанно знищують всі бактерії, здатні до розмноження. Це робиться для того, щоб збільшити термін придатності товару. Таке молоко довго зберігається, але в разі бродіння набуває гірко-кислий смак і може викликати різні захворювання.
Як зберегти молоко свіжим (маленькі хитрощі)
- Наливати молоко необхідно тільки в суху і добре вимитий посуд (краще скляну або глиняну).
- Молочну тару мити ретельно і тільки в холодній воді (гаряча прискорює процес бродіння).
- Герметично закривати молоко від інших запахів і повітря.
- Оберігати від світла (він провокує руйнування вітамінів).
Дотримуйтесь цих нескладних правил, і тоді куплене молоко буде довго радувати всю сім’ю.