Дієта Дюкана розроблена французьким доктором П’єром Дюканом та заснована на білковій їжі. В основі програми Дюкана лежить кетогенна дієта. Розроблена ним дієта складається з 4 етапів: 2 початкові етапи спрямовані на втрату зайвих кілограмів, а 2 наступні – на закріплення досягнутих результатів.
Етапи дієти Дюкана
Дієта заснована на списку з більш ніж 100 дозволених продуктів харчування та 4 етапах: атака, чергування, закріплення та стабілізація.
Атака
Споживання 72 багатих протеїнами продуктів на вибір дозволяє активувати процес схуднення.
Фаза атаки призначена для швидкої втрати ваги від 2 до 3 кілограмів протягом 2-7 днів.
Чергування (Круїз)
Чергування днів ЧБ (Чистих білків) та БО (Білково-овочевих). Введення до раціону 28 рекомендованих овочів.
Фаза чергування призначена для того, щоб ті, що сидять на дієті, поступово досягали оптимальної ваги. Тривалість цієї фази зазвичай розраховується, виходячи з одного тижня на кожен кілограм передбачуваної втрати ваги.
Закріплення
Поступове введення в раціон продуктів з більшою енергетичною цінністю під час святкових їд.
Фаза закріплення розроблена, щоб у майбутньому виключити набір зайвої ваги. Тривалість фази закріплення розраховується з розрахунку 10 днів за кожен втрачений у фазі чергування кілограм ваги.
Стабілізація
У фазі стабілізації ті, хто сидить на дієті, можуть їсти все, що вони хочуть, і не набирати вагу, дотримуючись кількох правил:
- раз на тиждень весь день їсти тільки білкову їжу,
- кожен день є вівсяні висівки,
- завжди підніматися сходами, відмовившись від ескалаторів та ліфтів.
Згідно з методом Дюкана, щоб знову не набрати вагу, необхідно дотримуватись правил останньої фази до кінця свого життя.
Протеїнові суміші та інші товари для зниження ваги за вигідними цінами у вашому місті. Доставка у найкоротші терміни.
Меню на день по дієті Дюкана
У методі Дюкана часто стикаються зі складнощами при складанні меню щодня тижня, оскільки список продуктів великий. Пропонуємо зразкове меню, організоване по днях тижня.
Основні правила для всіх етапів дієти:
- дотримання питного режиму;
- щоденне додавання вівсяних висівок;
- спосіб термічної обробки: відварювання, запікання, гасіння, на пару, обсмажування без додавання олії.
Меню для фази “Атака”
Кількість прийомів їжі формується з індивідуальних можливостей – від 2 до 6 разів. У таблиці наведено чотириразове харчування. Максимальна кількість днів фази – 10. Розмір порцій визначається відповідно до добової потреби в калоріях.
День | Приймання їжі | Продукти, блюдо |
---|---|---|
1 | Сніданок | Білковий омлет (тільки одне ціле яйце, інше – яєчні білки) з додаванням молока 1,5% |
Обід | Яловичі котлети, приготовлені на пару | |
Полудень | Порція йогурту без добавок з висівками | |
Вечеря | Запечене або тушковане куряче філе зі спеціями | |
2 | Сніданок | Куряче філе, приготовлене на грилі, відварене яйце |
Обід | Запечене або тушковане куряче філе зі спеціями | |
Полудень | Порція знежиреного кефіру з висівками | |
Вечеря | Запечена риба | |
3 | Сніданок | Знежирений йогурт без добавок з висівками |
Обід | Курячі котлети, виготовлені на пару | |
Полудень | Ряжанка | |
Вечеря | Відварені яйця, сир знежирений у чистому вигляді | |
4 | Сніданок | Сир тофу або сир твердих сортів низької жирності |
Обід | Білковий омлет із шинкою | |
Полудень | Знежирений йогурт без добавок з висівками | |
Вечеря | Стейк із яловичини або індички з розмарином | |
5 | Сніданок | Білковий омлет (тільки одне ціле яйце, інше – яєчні білки) з додаванням молока 1,5% |
Обід | Котлети із телятини, запечені під сиром низької жирності | |
Полудень | Ряжанка з висівками | |
Вечеря | Запечена чи відварена риба | |
6 | Сніданок | Знежирений сир з додаванням натурального йогурту |
Обід | Яловичий фарш, тушкований у йогурті | |
Полудень | Знежирений йогурт з висівками | |
Вечеря | Рибні котлети на пару | |
7 | Сніданок | Сир тофу або сир твердих сортів низької жирності |
Обід | Запечені курячі гомілки без шкіри | |
Полудень | Знежирений кефір з висівками | |
Вечеря | Стейк з яловичини |
Меню може змінюватись відповідно до списку дозволених продуктів.
Меню фази “Чередування”
День | Приймання їжі | Продукти, блюдо |
---|---|---|
1 | Сніданок | Знежирений сир із соєвим соусом |
Обід | Рибні котлети, приготовлені на пару, йогурт | |
Полудень | Знежирений кефір з висівками | |
Вечеря | Білковий омлет із додаванням молока 1,5% | |
2 | Сніданок | Відварені яйця, салат зі свіжих овочів з додаванням оливкової олії |
Обід | Суп із курки з додаванням зелені | |
Полудень | Йогурт без добавок, сир з висівками | |
Вечеря | Теплий салат із морепродуктів зі стручковою квасолею | |
3 | Сніданок | Сирна запіканка з висівками, подається з йогуртом. |
Обід | Рибний суп | |
Полудень | Йогурт без добавок з висівками | |
Вечеря | Куряче філе-гриль із твердим сиром | |
4 | Сніданок | Яєчня , овочевий салат |
Обід | Суп-пюре із кабачка | |
Полудень | Йогурт без добавок або сир з висівками | |
Вечеря | Курячі котлети на пару з тушкованими овочами | |
5 | Сніданок | Омлет із шинкою з курки |
Обід | Відварене куряче філе, заправлене йогуртом | |
Полудень | Знежирений сир з висівками | |
Вечеря | Фрікадельки з телятини, запечені у духовці | |
6 | Сніданок | Знежирений сир з кропом, висівками, соєвим соусом |
Обід | Суп із морепродуктів, салат із свіжих овочів з оливковою олією | |
Полудень | Тофу або сир твердих сортів | |
Вечеря | Рибні котлети з тушкованими баклажанами | |
7 | Сніданок | Сирники із знежиреного сиру з висівками, подавати з йогуртом |
Обід | Куряче філе, приготовлене на пару | |
Полудень | Ряжанка | |
Вечеря | Відварене яйце, порція сиру |
Меню фази “Закріплення”
На 3 стадії дієта стає різноманітнішою.
День | Приймання їжі | Продукти, блюдо |
---|---|---|
1 | Сніданок | Сирна запіканка з ягодами |
Обід | Юшка, скибочка цільнозернового хліба з висівками | |
Полудень | Яблуко чи груша | |
Вечеря | Запіканка з овочів із яйцем | |
2 | Сніданок | Вівсяна каша, виготовлена на молоці до 1,5% |
Обід | Легкий суп зі шматочками риби, овочева запіканка | |
Полудень | Макарони твердих сортів із сиром низької жирності | |
Вечеря | Сирники , знежирений кефір з висівками | |
3 | Сніданок | Омлет з шинкою та помідорами, скибочка цільнозернового хліба з висівками |
Обід | Курячий овочевий суп, шматок яблучної шарлотки | |
Полудень | Ягоди чи фрукти | |
Вечеря | Сир із ряженкою | |
4 | Сніданок | Сирники, запечене яблуко |
Обід | Овочевий суп, рагу з капусти зі свининою | |
Полудень | Знежирений кефір з висівками | |
Вечеря | Лосось, запечений зі спаржею | |
5 | Сніданок | Сир із йогуртом, ягодами |
Обід | Млинці з висівків із сиром та зеленню | |
Полудень | Омлет у помідорами | |
Вечеря | Рибні котлети на пару, салат зі свіжих овочів з оливковою олією | |
6 | Сніданок | Рисова каша , приготовлена на молоці до 1,5%, з яблуком |
Обід | Млинці з кабачка, омлет | |
Полудень | Салат з морепродуктів, йогурт з висівками | |
Вечеря | Сирна запіканка | |
7 | Сніданок | Сирники з ягодами та йогуртом |
Обід | Суп з курячими філе, скибочка мультизлакового хліба | |
Полудень | Суп-пюре з печериць | |
Вечеря | Кефір або йогурт з висівками |
Меню третього етапу – повернення до звичного харчування.
Меню фази “Стабілізація”
Щотижня проводиться білковий день.
День | Приймання їжі | Продукти, блюдо |
---|---|---|
1 | Сніданок | Сир із ягодами, цільнозернові хлібці |
Обід | Курячий суп з локшиною з твердих сортів пшениці, порція курячого філе на пару | |
Полудень | Сирники, йогурт з висівками | |
Вечеря | Рибні котлети з овочами-гриль | |
2 | Сніданок | Омлет із помідорами |
Обід | Суп-пюре з грибів, скибочка цільнозернового хліба | |
Полудень | Млинці з висівок з фруктовим пюре, йогурт | |
Вечеря | Салат із морепродуктів із овочами. | |
3 | Сніданок | Вівсяна каша із сухофруктами |
Обід | Легкий овочевий суп , відварена телятина, грецький салат | |
Полудень | Порція ягідного пирога чи тістечка. | |
Вечеря | Тефтелі з курячого філе, тушкована капуста, кефір з висівками | |
4 | Сніданок | Сирна запіканка з ряженкою |
Обід | Рибні котлети на пару | |
Полудень | Йогурт з висівками | |
Вечеря | Відварена яловичина | |
5 | Сніданок | Яєчня з овочами, сиром |
Обід | Суп із овочів, тушкована в соєвому соусі куряча грудка | |
Полудень | Сирна запіканка з ягодами, ряженка з висівками | |
Вечеря | Стейк із лосося зі спаржею | |
6 | Сніданок | Сир із ягодами |
Обід | Рибний суп, салат з морепродуктами, скибочка мультизлакового хліба | |
Полудень | Млинці з кабачків | |
Вечеря | Яловичина, тушкована зі стручковою квасолею, кефір з висівками | |
7 | Сніданок | Кекс із сирним прошарком, сир із цільнозерновим хлібцем |
Обід | Курячий суп з відвареним яйцем, салат зі свіжих овочів | |
Полудень | Сирники з ягідним соусом | |
Вечеря | Запіканка з рибою, стручковою квасолею та сиром |
Меню відрізняється різноманітністю страв. Важливо відстежувати реакції організму, вести підрахунок калорій, виконувати фізичні навантаження.
Будь-яка дієта – це стрес для організму, який може призвести до необоротних наслідків. Перед початком використання будь-якої методики слід проконсультуватися у спеціаліста.
Знайдіть перевіреного лікаря-дієтолога у вашому місті і запишіться на прийом онлайн
Критика
Дієта Дюкана має неоднозначну репутацію у науковій спільноті. Зокрема доктор Луріс Аронія у 2013 році різко висловився проти цієї дієти. На його думку, надмірність білка в їжі протягом тривалого часу завдає серйозної шкоди роботі нирок.
Кожен із етапів дієти Дюкана, крім останнього, є шкідливим для здоров’я пацієнтів. Крім того, методика дієти хоча і може призвести до схуднення, але майже завжди загрожує «зривом».