Дієта Дюкана розроблена французьким доктором П’єром Дюканом та заснована на білковій їжі. В основі програми Дюкана лежить кетогенна дієта. Розроблена ним дієта складається з 4 етапів: 2 початкові етапи спрямовані на втрату зайвих кілограмів, а 2 наступні – на закріплення досягнутих результатів.

Етапи дієти Дюкана

Дієта заснована на списку з більш ніж 100 дозволених продуктів харчування та 4 етапах: атака, чергування, закріплення та стабілізація.

Атака

Споживання 72 багатих протеїнами продуктів на вибір дозволяє активувати процес схуднення.

Фаза атаки призначена для швидкої втрати ваги від 2 до 3 кілограмів протягом 2-7 днів.

Чергування (Круїз)

Чергування днів ЧБ (Чистих білків) та БО (Білково-овочевих). Введення до раціону 28 рекомендованих овочів.

Фаза чергування призначена для того, щоб ті, що сидять на дієті, поступово досягали оптимальної ваги. Тривалість цієї фази зазвичай розраховується, виходячи з одного тижня на кожен кілограм передбачуваної втрати ваги.

Закріплення

Поступове введення в раціон продуктів з більшою енергетичною цінністю під час святкових їд.

Фаза закріплення розроблена, щоб у майбутньому виключити набір зайвої ваги. Тривалість фази закріплення розраховується з розрахунку 10 днів за кожен втрачений у фазі чергування кілограм ваги.

Стабілізація

У фазі стабілізації ті, хто сидить на дієті, можуть їсти все, що вони хочуть, і не набирати вагу, дотримуючись кількох правил:

  • раз на тиждень весь день їсти тільки білкову їжу,
  • кожен день є вівсяні висівки,
  • завжди підніматися сходами, відмовившись від ескалаторів та ліфтів.

Згідно з методом Дюкана, щоб знову не набрати вагу, необхідно дотримуватись правил останньої фази до кінця свого життя.

Протеїнові суміші та інші товари для зниження ваги за вигідними цінами у вашому місті. Доставка у найкоротші терміни.

У методі Дюкана часто стикаються зі складнощами при складанні меню щодня тижня, оскільки список продуктів великий. Пропонуємо зразкове меню, організоване по днях тижня.

Основні правила для всіх етапів дієти:

  • дотримання питного режиму;
  • щоденне додавання вівсяних висівок;
  • спосіб термічної обробки: відварювання, запікання, гасіння, на пару, обсмажування без додавання олії.

Меню для фази “Атака”

Кількість прийомів їжі формується з індивідуальних можливостей – від 2 до 6 разів. У таблиці наведено чотириразове харчування. Максимальна кількість днів фази – 10. Розмір порцій визначається відповідно до добової потреби в калоріях.

Дієта Дюкана – Меню на кожен день фази «Атака»
ДеньПриймання їжіПродукти, блюдо

1

СніданокБілковий омлет (тільки одне ціле яйце, інше – яєчні білки) з додаванням молока 1,5%
ОбідЯловичі котлети, приготовлені на пару
ПолуденьПорція йогурту без добавок з висівками
ВечеряЗапечене або тушковане куряче філе зі спеціями

2

СніданокКуряче філе, приготовлене на грилі, відварене яйце
ОбідЗапечене або тушковане куряче філе зі спеціями
ПолуденьПорція знежиреного кефіру з висівками
ВечеряЗапечена риба

3

СніданокЗнежирений йогурт без добавок з висівками
ОбідКурячі котлети, виготовлені на пару
ПолуденьРяжанка
ВечеряВідварені яйця, сир знежирений у чистому вигляді

4

СніданокСир тофу або сир твердих сортів низької жирності
ОбідБілковий омлет із шинкою
ПолуденьЗнежирений йогурт без добавок з висівками
ВечеряСтейк із яловичини або індички з розмарином

5

СніданокБілковий омлет (тільки одне ціле яйце, інше – яєчні білки) з додаванням молока 1,5%
ОбідКотлети із телятини, запечені під сиром низької жирності
ПолуденьРяжанка з висівками
ВечеряЗапечена чи відварена риба

6

СніданокЗнежирений сир з додаванням натурального йогурту
ОбідЯловичий фарш, тушкований у йогурті
ПолуденьЗнежирений йогурт з висівками
ВечеряРибні котлети на пару

7

СніданокСир тофу або сир твердих сортів низької жирності
ОбідЗапечені курячі гомілки без шкіри
ПолуденьЗнежирений кефір з висівками
ВечеряСтейк з яловичини

Меню може змінюватись відповідно до списку дозволених продуктів.

Меню фази “Чередування”

Дієта Дюкана – Меню на кожен день фази «Чередування»
ДеньПриймання їжіПродукти, блюдо

1

СніданокЗнежирений сир із соєвим соусом
ОбідРибні котлети, приготовлені на пару, йогурт
ПолуденьЗнежирений кефір з висівками
ВечеряБілковий омлет із додаванням молока 1,5%

2

СніданокВідварені яйця, салат зі свіжих овочів з додаванням оливкової олії
ОбідСуп із курки з додаванням зелені
ПолуденьЙогурт без добавок, сир з висівками
ВечеряТеплий салат із морепродуктів зі стручковою квасолею

3

СніданокСирна запіканка з висівками, подається з йогуртом.
ОбідРибний суп
ПолуденьЙогурт без добавок з висівками
ВечеряКуряче філе-гриль із твердим сиром

4

СніданокЯєчня , овочевий салат
ОбідСуп-пюре із кабачка
ПолуденьЙогурт без добавок або сир з висівками
ВечеряКурячі котлети на пару з тушкованими овочами

5

СніданокОмлет із шинкою з курки
ОбідВідварене куряче філе, заправлене йогуртом
ПолуденьЗнежирений сир з висівками
ВечеряФрікадельки з телятини, запечені у духовці

6

СніданокЗнежирений сир з кропом, висівками, соєвим соусом
ОбідСуп із морепродуктів, салат із свіжих овочів з оливковою олією
ПолуденьТофу або сир твердих сортів
ВечеряРибні котлети з тушкованими баклажанами

7

СніданокСирники із знежиреного сиру з висівками, подавати з йогуртом
ОбідКуряче філе, приготовлене на пару
ПолуденьРяжанка
ВечеряВідварене яйце, порція сиру

Меню фази “Закріплення”

На 3 стадії дієта стає різноманітнішою.

Дієта Дюкана – Меню на кожен день фази «Закріплення»
ДеньПриймання їжіПродукти, блюдо

1

СніданокСирна запіканка з ягодами
ОбідЮшка, скибочка цільнозернового хліба з висівками
ПолуденьЯблуко чи груша
ВечеряЗапіканка з овочів із яйцем

2

СніданокВівсяна каша, виготовлена ​​на молоці до 1,5%
ОбідЛегкий суп зі шматочками риби, овочева запіканка
ПолуденьМакарони твердих сортів із сиром низької жирності
ВечеряСирники , знежирений кефір з висівками

3

СніданокОмлет з шинкою та помідорами, скибочка цільнозернового хліба з висівками
ОбідКурячий овочевий суп, шматок яблучної шарлотки
ПолуденьЯгоди чи фрукти
ВечеряСир із ряженкою

4

СніданокСирники, запечене яблуко
ОбідОвочевий суп, рагу з капусти зі свининою
ПолуденьЗнежирений кефір з висівками
ВечеряЛосось, запечений зі спаржею

5

СніданокСир із йогуртом, ягодами
ОбідМлинці з висівків із сиром та зеленню
ПолуденьОмлет у помідорами
ВечеряРибні котлети на пару, салат зі свіжих овочів з оливковою олією

6

СніданокРисова каша , приготовлена ​​на молоці до 1,5%, з яблуком
ОбідМлинці з кабачка, омлет
ПолуденьСалат з морепродуктів, йогурт з висівками
ВечеряСирна запіканка

7

СніданокСирники з ягодами та йогуртом
ОбідСуп з курячими філе, скибочка мультизлакового хліба
ПолуденьСуп-пюре з печериць
ВечеряКефір або йогурт з висівками

Меню третього етапу – повернення до звичного харчування.

Меню фази “Стабілізація”

Щотижня проводиться білковий день.

Дієта Дюкана – Меню на кожен день фази «Стабілізація»
ДеньПриймання їжіПродукти, блюдо

1

СніданокСир із ягодами, цільнозернові хлібці
ОбідКурячий суп з локшиною з твердих сортів пшениці, порція курячого філе на пару
ПолуденьСирники, йогурт з висівками
ВечеряРибні котлети з овочами-гриль

2

СніданокОмлет із помідорами
ОбідСуп-пюре з грибів, скибочка цільнозернового хліба
ПолуденьМлинці з висівок з фруктовим пюре, йогурт
ВечеряСалат із морепродуктів із овочами.

3

СніданокВівсяна каша із сухофруктами
ОбідЛегкий овочевий суп , відварена телятина, грецький салат
ПолуденьПорція ягідного пирога чи тістечка.
ВечеряТефтелі з курячого філе, тушкована капуста, кефір з висівками

4

СніданокСирна запіканка з ряженкою
ОбідРибні котлети на пару
ПолуденьЙогурт з висівками
ВечеряВідварена яловичина

5

СніданокЯєчня з овочами, сиром
ОбідСуп із овочів, тушкована в соєвому соусі куряча грудка
ПолуденьСирна запіканка з ягодами, ряженка з висівками
ВечеряСтейк із лосося зі спаржею

6

СніданокСир із ягодами
ОбідРибний суп, салат з морепродуктами, скибочка мультизлакового хліба
ПолуденьМлинці з кабачків
ВечеряЯловичина, тушкована зі стручковою квасолею, кефір з висівками

7

СніданокКекс із сирним прошарком, сир із цільнозерновим хлібцем
ОбідКурячий суп з відвареним яйцем, салат зі свіжих овочів
ПолуденьСирники з ягідним соусом
ВечеряЗапіканка з рибою, стручковою квасолею та сиром

Меню відрізняється різноманітністю страв. Важливо відстежувати реакції організму, вести підрахунок калорій, виконувати фізичні навантаження.

Будь-яка дієта – це стрес для організму, який може призвести до необоротних наслідків. Перед початком використання будь-якої методики слід проконсультуватися у спеціаліста.

Знайдіть перевіреного лікаря-дієтолога у вашому місті і запишіться на прийом онлайн

Критика

Дієта Дюкана має неоднозначну репутацію у науковій спільноті. Зокрема доктор Луріс Аронія у 2013 році різко висловився проти цієї дієти. На його думку, надмірність білка в їжі протягом тривалого часу завдає серйозної шкоди роботі нирок.

Кожен із етапів дієти Дюкана, крім останнього, є шкідливим для здоров’я пацієнтів. Крім того, методика дієти хоча і може призвести до схуднення, але майже завжди загрожує «зривом».

Залишити відповідь