Вчимося готувати з нуля — прості поради для чоловіків. Все про те, як навчитися готувати смачно, якщо не вмієш. З чого почати чайнику — покроковий гід і рекомендації.
Режим самоізоляції — ідеальний час, щоб навчитися готувати смачну і корисну їжу в домашніх умовах. Це не тільки допоможе заощадити на покупці готової їжі, але і стане свого роду розвагою. Проте з чого краще всього почати вчитися кулінарії?
Нижче ви знайдете прості поради для чоловіків, що дозволяють швидко навчитися готувати при повній відсутності досвіду. Ми розповімо, як правильно смажити м’ясо, варити крупи і навіть навчитися робити просту домашню піцу з цільнозерновий борошна.
Вчимося готувати — з чого почати?
Перше, що необхідно тим, хто хоче навчитися смачно готувати — це зовсім не книга рецептів, а правильна сковорода, каструля, ніж і обробна дошка. Якщо ж ви плануєте рахувати калорії і склад БЖУ приготованих страв, то додатково вам знадобляться електронні кухонні ваги.
Без хорошої товстостінної сковороди з антипригарним покриттям навчитися готувати практично неможливо. Рекомендований діаметр — не менше 30 див. Якими б свіжими і якісними не були інгредієнти, правильно обсмажити їх на тонкою алюмінієвою сковороді просто не вийде.
Роль грає і те, що якісна сковорода дозволяє готувати з мінімальною кількістю масла. Це не тільки скорочує зайві калорії, але і дозволяє зберегти оригінальний смак продуктів. Крім цього, при наявності кришки в такій сковороді можна не тільки смажити, але і тушкувати їжу.
Що потрібно початківцю кухарю?
Крім якісної сковороди вам знадобиться невелика каструля з кришкою для приготування соусів і варіння круп — сотейник. Наприклад, правильно зварити вівсянку в звичайній каструлі досить складно — рідини буде або занадто багато, або занадто мало.
Що потрібно для того, щоб навчитися смачно готувати:
1. Товстостінна сковорода з антипригарним покриттям
- Один з секретів приготування полягає в здатності сковороди підтримувати температуру рівномірно на всій її поверхні — легкі алюмінієві сковороди для цього не підходять.
2. Містка каструля для варіння
- В цьому випадку можна заощадити — нагрівати воду для картоплі або макаронів можна практично в будь-каструлі. Головне — місткий об’єм, якщо ви плануєте готувати для кількох людей.
3. Сотейник для соусів і варіння круп
- Сотейник — це каструля невеликого діаметра (зазвичай 12-15 см), трохи вище звичайної сковороди (8-10 см). Стане в нагоді тим, хто хоче навчитися готувати смачний рис, гречку або томатний соус. Наявність антипригарного покриття — великий плюс.
4. Невеликий ніж для овочів
- Хоча професійні кухарі використовують великі ножі для нарізки овочів і м’яса, початківцям вчитися готувати знадобиться невелике, але гострий ніж. Ручка ножа повинна бути прогумованої, щоб він не вислизав з мокрих рук.
5. Обробні дошки
- Пам’ятайте про те, що вам знадобляться як мінімум дві обробних дошки — одна для м’яса, інша для овочів і фруктів. При цьому нарізати часник і цибулю краще на дошці для м’яса — в іншому випадку їх смак зберігається на поверхні і передається овочам і фруктам.
6. Таймер зі зворотнім відліком часу
- Ще один секрет, який дозволяє швидко навчитися смачно готувати — суворе дотримання часу готування. Це важливо як при варіння яєць і гречки, так і при готуванні складних страв. Без таймера на кухні можуть обходитися лише профі.
Як навчитися готувати?
Чоловікам простіше представляти приготування їжі в вигляді конструктора. Спочатку ви вибираєте джерело білка (яловичина, свинина, курятина, риба, соя для вегетаріанців), потім — джерело вуглеводів (макарони, крупи, крохмальні овочі). Після чого — інгредієнти для смаку (овочі, соуси і спеції).
Наступним кроком є аналіз часу приготування кожного з компонентів. Оскільки варіння макаронів або круп займає 10-15 хвилин, починати готувати потрібно саме з них. На одну порцію гречки або рису потрібно 2.5 порції води. Поки вони варяться, ви повинні нарізати овочі і м’ясо.
У свою чергу, час приготування м’яса становить від 5 до 30 хвилин — при цьому обсмажити фарш можна набагато швидше, ніж курячий окорочек (не кажучи вже про цільної курці). Однак пам’ятайте про те, що спершу потрібно обсмажити овочі, лише після чого — м’ясо. Інакше вона буде занадто сухим.
Як правильно готувати м’ясо?
Для того, щоб навчитися смачно готувати м’ясо, необхідно достатня кількість практики. Найпростіше обсмажити фарш або нарізане невеликими кубиками філе — приготування яловичого стейка, хоча і займає не більше 15 хвилин, але вимагає наявності цілого ряду кулінарних навичок.
Спершу розігрійте сковороду, потім додайте ложку рослинної олії. Викладіть м’ясо в центр сковороди, рівномірно розподіліть його по поверхні, обсмажте на сильному вогні буквально 1-2 хвилини, потім зменшіть вогонь і готуйте ще 3-4 хвилини. Критерій готовності — зміна кольору з рожевого на більш темний.
Після того, як м’ясо готове, додайте до нього сіль і попередньо нарізані овочі — наприклад, помідори. Також добре підійдуть гриби. Обсмажуйте на середньому вогні близько 5 хвилин, поки довариваются макарони або крупа. Після чого змішайте всі разом і подавайте на стіл.
Як приготувати домашню піцу?
Навчитися готувати піцу з нуля набагато простіше, ніж це здається. Вам знадобиться лише деко для запікання, духовка, борошно, олію, томатний соус, сир і шинка (підійде і варена ковбаса). Додавши до борошна трохи висівок, ви знизите глікемічний індекс піци.
Для приготування цільнозерновий піци розміром із стандартний деко (дві порції) знадобиться 400 г білого борошна, 50 г дрібних висівок, 1 куряче яйце, 10 мл олії і 50-80 мл води. Змішайте інгредієнти у великій тарі, потім розкачайте тісто і викладіть його на попередньо змащений маслом деко.
Поки духовка прогрівається до 200 градусів, розігрійте в сотейнику томатну пасту — в неї можна додати поросяти, ягняти ароматичні трави (базилік, кмин, розмарин). Підійдуть сухі спеції. Коли соус готовий, викладіть його на деко з тестом, потім запікайте в духовці 5 хвилин.
Коли соус злегка підсохне, а тісто почне покриватися хрусткою скоринкою, акуратно вийміть деко з духовки. Першим шаром йде сир — для приготування простий піци ідеально підійде нарізаний скибочками. Потім — гриби, шинка і овочі. Запікайте піцу ще 25-30 хвилин при 180 градусах.
Вчимося готувати піцу:
- замісіть тісто без дріжджів
- розкачайте тісто і викладіть його на деко
- підготуйте томатний соус
- змастіть основу для піци соусом і запікайте 5 хвилин
- додайте основні інгредієнти (сир, шинку, трави)
- запікайте 25-30 хвилин
***
Для того, щоб навчитися готувати, насамперед необхідна правильна сковорода — без неї буде вкрай складно смажити м’ясо або тушкувати овочі. Сама готування — це свого роду конструктор складання страви з джерел білка, вуглеводів і компонентів для додання смаку.