Нещодавно лексикон шанувальників здорового харчування поповнився словом “мікрозелень”. Про новомодний продукт пишуть найпопулярніші блогери, називаючи його “суперфудом” і оспівуючи його неймовірну користь для організму людини. Не відстали від трендового віяння та веган-ресторани, кафе, концепція яких ґрунтується на принципах здорового харчування. Шеф-кухарі включили мікрогрін до рецептів безлічі страв.
Що таке мікрозелень
Для багатьох обивателів слово “мікрогрін” поки залишається загадковим, але нічого надприродного в ньому немає. Мікрозелень – це молоді паростки звичних для всіх культур (від звичайної зелені до коренеплодів та злакових).
Вони придатні для вживання вже після 7-10 днів із моменту сходу.
Не слід плутати цей продукт з проростками. Відмінність між ними в тому, що мікрозелень збирають, як тільки у рослини з’являються сім’ядольні або перші справжні листочки, а не при прорізуванні корінця, як проростки.
Нині вирощують досить широкий асортимент, який налічує кілька десятків культур. Для мікрогрина використовують базилік, редис, кресс-салат, горох, руколу, гірчицю, сою, квасолю, гречку, капусту, сочевицю, дайкон, буряк, соняшник, горох тощо.
Чим корисна мікрозелень
Вчені з’ясували, що максимальна кількість мікронутрієнтів та вітамінів у рослинах міститься саме на ранніх стадіях їх розвитку. На цьому етапі концентрація корисних речовин у них майже в 5 разів вища, ніж у дорослих ідентичних культур.
Засвоєння вітамінів, мінералів і мікроелементів організмом здійснюється набагато краще при вживанні мікрогрину, ніж сформованих повністю рослин
Дослідження показали, що новий “суперфуд” багатий на такі речовини:
- рослинний білок;
- вітаміни (лютеїн, зеаксантин, А, групи B , Е, С, К, РР та інші);
- хлорофіл;
- ефірні масла;
- пігменти-каротиноїди;
- мінерали (залізо, кальцій, йод, магній, калій, сірка, фосфор).
Їх кількість та співвідношення у продукті залежить від виду культури. Всі вони так чи інакше мають корисний вплив на здоров’я людини.
- Антиоксиданти мають здатність пригальмовувати процес окислення в клітинах. Завдяки цьому покращується діяльність нервової системи, зменшується ймовірність серцево-судинних патологій, покращується стан шкіри.
- Вітамінно-мінеральний комплекс , що міститься в мікрозелені, максимально засвоюється організмом та заповнює його потребу у цих корисних речовинах.
- Ферменти , які є найскладнішими білковими молекулами, допомагають засвоєнню харчових продуктів, налагоджують обмінні процеси. У новому суперфуді їх концентрація часом перевищує у сто разів кількість у дорослій рослині тієї ж культури.
- Хлорофіл благотворно впливає на стан здоров’я людини. Завдяки його регулярному вживанню з їжею покращується кисневе насичення клітин, нормалізується артеріальний тиск.
Чи може мікрозелень бути шкідливим
Мікрогрін абсолютно безпечний для організму і не шкодить. Його не рекомендується вживати лише людям з індивідуальною непереносимістю того чи іншого виду культур.
Як виростити будинки мікрозелень
Рекомендується купувати спеціальне насіння для мікрогрина, оскільки звичайне проходить обробку хімічними речовинами для підготовки до проростання в ґрунті.
Процес вирощування мікрозелені нескладний.
- Для початку необхідно визначити відповідну ємність.
- Насіння необхідно замочити у воді та протримати в ній близько 4 годин.
- Після цього викласти їх на марлю та помістити у контейнер.
- Вода в контейнері має досягати поверхні марлі.
- При необхідності доливати воду.
На сьомий-десятий день урожай досягне необхідної стадії розвитку.
Як і іншу зелень, мікрогрін можна додавати до салатів та іншої їжі, просто їсти як самостійний продукт, прикрашати страви, робити енергетичні коктейлі. Рекомендується вживати суперфуд свіжим – так він корисніший і смачніший, оскільки згодом руйнуються вітаміни і губляться смакові якості.