Шанувальники здорового способу життя тільки й говорять про суперфуди. Але одна річ — міркувати, інша — готувати. Розповідаємо, що робити з насінням чіа, щоб ніхто з друзів не зміг вигукнути: «Ти просто не вмієш їх готувати!».
Якщо ви хоч раз пробували насіння чіа, та до того ж чули про їх суперкористування, ви навряд чи викреслите цей суперфуд зі свого раціону назавжди. Крихітні насіння багаті білком, клітковиною, кальцієм, антиоксидантами і омега-3 жирними кислотами. Однак щоб отримати всю користь чіа, їх потрібно вміти правильно їсти.
Одна з властивостей насіння чіа, що принесло їм популярність серед людей, які прагнуть схуднути, це їх здатність збільшуватися в обсязі в кілька разів. Ви з’їсте буквально ложку чіа, а відчуття ситості збережете надовго. Але треба бути обережним: щоб уникнути проблем зі стравоходом, пити воду потрібно не відразу, інакше насіння чия розбухне, не досягнувши шлунка.

Набагато безпечніше замочити чіа у воді чи молоці і тільки потім їсти. Насіння покривається желатинової плівкою, і сироїди люблять їх саме за те, що вони легко проходять через травний тракт. Також багато воліють їсти подрібнене насіння, а не цілісні, оскільки в такому випадку більша кількість альфа-амінопропіонової кислоти (омега-3 жирної кислоти рослинного походження) потрапить прямісінько в кров. Щоправда, ця теорія поки що не доведена науково.
У будь-якому випадку, як вживати насіння чіа — вирішувати вам: цілісні, замочені у воді або подрібнені. Менш корисними вони точно не стануть. fitness.net.ua пропонує вибрати кілька рецептів з чіа, які сподобалися, і на власному досвіді переконатися, що такий продукт добре б завжди тримати вдома. Адже так приємно побалувати рідних чимось новеньким, смачним і корисним.
Пуддинг з насінням чіа
Насіння чіа та кокосове молоко — чим не інгредієнти для чудового сніданку? Все, як ми любимо, просто і корисно.

складові
- Насіння чіа ¼ склянки
- Кокосове молоко 1 склянка
- Мед ½ ст. л.
- Манго ¼ шт.
- Мигдаль 1 ст. л.
- Змішайте насіння чіа, кокосове молоко та мед у невеликій мисці, поставте на ніч у холодильник.
- Дістаньте пудинг з холодильника, переконайтеся, що він застиг, а насіння чіа стало желеподібним.
- Наріжте кубиками манго. Прикрасьте пудинг горіхами та манго.
Чорничні мафіни з насінням чіа
Ми покращили і без того чудові чорничні мафіни! Всього додали насіння чиа, і кекси відразу стали корисними.

складові
- Насіння чіа 1 ст. л.
- Борошно 1½ склянки
- Харчова сода 2 ч. л.
- Сіль ½ ч. л.
- Яєчні білки 2 шт.
- Лимонний сік 2 ч. л.
- Цедра лимону 1 ч. л.
- Ванілін щіпка
- Тростинний цукор 1 ст. л.
- Чорниця ½ склянки
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Спершу змішайте всі сухі інгредієнти в одній мисці.
- Додайте яєчні білки, лимонний сік та цедру. Добре перемішайте.
- Додайте в тісто чорниці, перемішайте, перелийте тісто у формочки для запікання і поставте в духовку на 15-20 хвилин|мінути|.
Ягідний смузі з чіа
Якщо раптом вам не подобається смак або текстура насіння (правда?), то чому б не додати їх до смузі. Великий вміст вітаміну С і клітковини та ще й чудовий підбадьорливий смак. Немає за що!

складові
- Заморожена ягідна суміш 1 склянка
- Гранатовий сік ½ склянки
- Вода ½ склянки
- Насіння чиа ½ ст. л.
- Змішайте всі інгредієнти у блендері до однорідного стану.
- Розлийте по склянках. За бажанням додайте зверху кілька цілісного насіння чіа.
Коричневий рис з чіа та яйцем
Насіння чіа можна додавати не тільки в десерти та смузі – вони чудово вписуються і в азіатську кухню.

складові
- Овочевий бульйон ½ склянки
- Зелена цибуля 1 пучок
- Насіння чіа ½ ст. л.
- Коричневий рис 2 склянки
- Яйця 4 шт.
- Соєвий соус 1 ст. л.
- Заздалегідь відваріть рис та остудіть його.
- Наріжте зелену цибулю. Змішайте разом овочевий бульйон, дві ложки насіння чіа та більшу частину цибулі. Відставте убік на 20 хвилин.
- Викладіть суміш у каструлю та доведіть до кипіння на сильному вогні. Додайте|добавляйте| рис і помішуйте близько 30 секунд. Накрийте кришкою, зменште вогонь і готуйте близько чотирьох хвилин|мінути|.
- З яєць зробіть чотири порції глазурі. Розділіть рис на чотири частини, на кожну зверху викладіть по готовому яйцю. Збризкайте соєвим соусом і посипте зеленою цибулею і насінням чіа, що залишився.
Курячі нагетси з чіа
Ні, це не ті нагетси в хлібному паніровці, обсмажені у фритюрі, про які ви подумали. Ми пропонуємо корисний варіант знайомої страви, яка сподобається навіть дітям. Головне — це не помилитись із вибором курки.

складові
- Куряче філе 500 г
- Насіння льону ½ склянки
- Насіння чіа ½ склянки
- Натертий твердий сир ¼ склянки
- Сіль 1 ч. л.
- Часник 2 зубчики
- Сушений орегано 1 ч. л.
- Сушений базилік 1 ч. л.
- Яйця 2 шт.
- Оливкова олія 1 ст. л.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Змастіть лист оливковою олією.
- Дрібно наріжте часник. У невеликій мисці змішайте насіння льону, чіа, сир, сіль, орегано, базилік та часник.
- В окремій мисці збийте яйця.
- Наріжте філе куряче на невеликі шматочки.
- Вмочіть курку спочатку в яйці, а потім у суміші з насіння та трав. Викладіть на лист.
- Випікайте нагетси в духовці близько 25 хвилин|мінути|, поки|доки| курка повністю не приготується. Не забудьте перевернути хвилини через 12—14.
- Як корисний гарнір можете використовувати листя салату або нарізані соломкою овочі.