Багато хто з нас неодноразово чув таке страшне слово, як «трансжири». Для більшості людей воно асоціюється з чимось надзвичайно шкідливим та небезпечним. Але при цьому, купуючи в магазинах вафлі та печиво своїй дитині, ми часто зовсім не дивимося складу і допомагаємо дитячому організму накопичувати цю дуже небезпечну речовину, яка може призвести до тяжких наслідків.
Деякі все ж таки дивляться склад, але виробники навчилися маскувати страшне слово «трансжири» назвами, які не викликають жаху. У чому небезпека трансжирів, у яких продуктах вони містяться і як розпізнати їх у складі продуктів? Спробуємо розібратися.
Що таке трансжири?
Трансжири – це жири, які містять трансізомери ненасичених жирних кислот. Трансжири в невеликих кількостях можуть утримуватися в натуральних продуктах (у молоці та м’ясі жуйних тварин, а також у рослинних оліях), але найбільшу небезпеку приносять трансжири, виготовлені промисловим способом та додаються до різних продуктів харчування.
Трансжири промислового виробництва – це тверді жири, отримані з рідких рослинних олій шляхом гідрогенізації (приєднання водню). Процедура гідрогенізації (затвердіння) значно збільшує термін придатності жирів, що дуже вигідно виробникам різної харчової продукції. І якщо більшість рослинних олій дуже корисні для організму людини, то після процесу гідрогенізації хімічний склад олії сильно змінюється і стає небезпечним для людського організму.
Варто відзначити, що звичайна рослинна олія (соняшникова, оливкова , соєва, кукурудзяна ) і т.д.) при смаженні також може ставати джерелом трансжирів. Саме з цієї причини лікарі та дієтологи рекомендують звести до мінімуму смажену їжу, а найкраще зовсім виключити її з раціону харчування .
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала небезпечний вплив промислових трансжирів на організм людини та рекомендує виробникам повністю виключити їх зі складу продуктів харчування, а споживачам знизити вживання трансжирів до 1% (2-3г) від добової норми загального енергоспоживання.
Трансжири мають властивість накопичуватися в організмі людини, що призводить до важких захворювань організму, а часто і до смертей.

Шкода трансжирів
- Найбільшу небезпеку трансжири становлять для судин та серця. Науково доведено, що вони значно підвищують ризик виникнення ішемічної хвороби, інсультів та багатьох інших захворювань серцево-судинної системи. А, як відомо, серцево-судинні захворювання є однією з найчастіших причин смертності.
- Трансжири негативно впливають на імунну систему.
- Надмірне вживання продуктів, що містять трансжири, може сприяти виникненню та розвитку ожиріння, цукрового діабету, онкологічних захворювань.
- Трансжири у чоловіків знижують якість сперми та кількість чоловічих гормонів в організмі.
- Можуть знижувати якість грудного молока у жінок, що годують. При цьому трансжири передаються дитині з молоком матері, що може згубно позначитися на здоров’я малюка.
- Трансжири негативно впливають на весь організм в цілому.

У яких продуктах є трансжири
Транс-жири містяться у великій кількості товарів, що продаються в наших магазинах. Лідером за змістом транс-жирів є маргарин та спреди. Також величезна кількість трансжирів, як правило, міститься в таких продуктах:
- Попкорн та чіпси;
- Кетчуп, майонез та всілякі соуси;
- М’ясні та рибні напівфабрикати, заморожені обіди;
- Морозиво;
- Картопля фрі, нагетси, чебуреки та інші вироби фаст-фуду;
- Кондитерські вироби: печиво, пончики, вафлі, тістечка, торти, шоколадні батончики тощо.
- Здобна випічка;
- Сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв та ін.
Як виробники маскують наявність трансжирів у складі продукту
З кожним днем людей, які знають про небезпечні властивості трансжирів, стає все більше і виробники, щоб не втрачати покупців своєї продукції, знаходять нові способи маскування цього шкідливого інгредієнта.
У складі продукту можуть зустрічатися наведені нижче назви, які, по суті, є трансжирами:
- Маргарин;
- Рослинний жир;
- Кулінарний жир;
- Комбінований жир;
- Гідрогенізований жир;
- Гідрогенізована олія;
- Частково гідрогенізований жир;
- Фрітюрний жир.
Варто зазначити: якщо цей інгредієнт стоїть на початку складу, це означає, що його у виробі багато.
Як уберегти себе від негативного впливу трансжирів?
Щоб уберегтися від негативного впливу трансжирів необхідно:
- Перед покупкою дуже уважно читати склад продукту і відмовитися від тих, які містять трансжири.
- По можливості відмовитися від готових напівфабрикатів та харчування у закладах швидкого харчування.
- Віддавати перевагу домашнім кондитерським виробам та випічці.
- Не використовувати для приготування їжі маргарин, спреди та готові соуси.
Як бачите, трансжири входять до складу великої кількості товарів, з яких складається більшість нашого раціону. Саме тому позбутися шкідливого впливу трансжирів повністю навряд чи вдасться. Все, що ми можемо зробити в подібній ситуації, це мінімізувати споживання потенційно небезпечних продуктів. Їжте якнайбільше свіжих овочів та фруктів. Фізичні навантаження та заняття спортом також будуть корисні для організму.
Бережіть себе та будьте здорові!