Вітамін К зустрічається у природі у двох формах. Його синтезують рослини та бактерії. Основні джерела вітаміну К – це зелені листові овочі, рослинні олії та рослинні намазки на хліб.
Вітамін К зустрічається також:
- у печінці,
- м’ясі,
- яєчному жовтку,
- молочних продуктах.
Вітамін К потрібен для згортання крові
Погане всмоктування жирів значно послаблює всмоктування вітаміну К та інших жиророзчинних вітамінів, загальні запаси яких в організмі невеликі. Якщо з їжею людина отримує дуже мало вітаміну К, запаси цієї речовини в печінці можуть вичерпатися. У такому разі слід приймати вітамін К у складі добавок. У здорової людини вітамін К синтезується також мікрофлорою кишечника, проте цієї кількості недостатньо. Прийом аспірину та антибіотиків, а також пошкодження печінки зменшують вироблену організмом кількість вітаміну К.
При дефіциті вітаміну К у новонароджених, а також у тих, хто приймає розріджуючі кров препарати, можуть мати місце порушення згортання крові: легко з’являються синці та виникають кровотечі, наприклад з носа чи ясен.
Дані щодо рекомендованих кількостей вітаміну К відсутні, проте приблизна добова потреба у ньому становить 75 мкг. Кращими джерелами вітаміну К є зелені частини рослин та олії.
Багато вітаміну К міститься, наприклад:
- у петрушці та інших пряних травах,
- у квашеній капусті,
- у кропиві,
- брюссельській капусті,
- шпинаті,
- паростках пшениці,
- соєвому борошні,
- броколі,
- ріпаковій олії,
- ягодах шипшини,
- капусті,
- пшеничних відрубах. ,
- горох,
- квасолі.
Токсичних ефектів від одержуваних із продуктами великих доз природного вітаміну К не зазначено.