Різні масла широко застосовують в кулінарії, медицині, косметології. Це стосується і кокосового масла – популярного продукту, який можливо використовувати по-різному. Це важливе джерело поживних компонентів. Але щоб воно принесло максимальну користь, потрібно знати, яке кокосове масло можна вживати в їжу, як його вибирати і використовувати правильно.
Зміст
Що таке кокосове масло
Рослинна олія витягується з ядер і м’якоті стиглих кокосів. Властивості продукту дозволяють використовувати його в медичних, кулінарних, промислових, косметологічних цілях.
Більшу частину складу продукту складають насичені жири. Також присутні ненасичені жирні кислоти, ряд вітамінів і мінералів, поліфеноли. Масло термостійке і може використовуватися для приготування різних страв при значному нагріванні. Для нього характерне повільне окислення, що попереджає поява прогорклості і забезпечує термін зберігання до двох років.
Як отримують кокосове масло
Проводять масло з кокосових плодів без застосування хімікатів і різних домішок. Кокос покриті щільною шкаралупою, яка покриває копру (інакше – м’якоть). Всередині розташовується молочко, яке з часом твердне і дозріває. Те речовина, яка утворюється, і є основою для приготування масла.
На вигляд воно являє собою щільну масу білого або жовтуватого кольору. Температура плавлення становить 27 градусів, і перед тим як застосовувати продукт його потрібно підігрівати.
Кокосове масло: користь і шкода в харчуванні
Численні корисні властивості кокосового масла проявляються при його вживанні всередину. Воно нормалізує травні функції, забезпечує профілактику хвороб шлунково-кишкового тракту. Жири в складі борються з патогенними мікроорганізмами. Ще продукт допомагає організму краще засвоювати вітаміни і мікроелементи.
Кокосове масло корисно вживати в харчуванні в силу таких причин:
- Це чудове джерело енергії, особливо для вегетаріанців. Продукт сприяє кращому засвоєнню мінералів, в тому числі кальцію і магнію, необхідних для нормальної роботи кісткової системи, тому використовувати масло показано людям у віці зі схильністю до остеопорозу.
- Масло сприяє зміцненню імунітету, допомагає боротися із зайвою вагою і знижує холестерин, запобігає вплив патогенних мікроорганізмів, сприяє поліпшенню травлення і очищенню кишечника.
- У продукті багато антиоксидантів, тому він чудово допомагає зберегти і відновити красу і молодість.
- При вживанні всередину масло знижує ризики атеросклерозу, хвороб серця і онкологічних захворювань. Воно підвищує стійкість організму і не трансформується в жирові відкладення на відміну від багатьох інших масел.
- Засіб нормалізує функції щитовидної залози і усуває негативні наслідки їх порушення, такими як постійна млявість, втома і погіршення пам”яті.
- Також продукт допомагає регулювати обмін речовин. Він корисний тим, хто дотримується дієт, так як їх організм часто отримує недостатньо поживних компонентів.
Харчове кокосове масло можна вживати наступними способами:
- Для профілактики і загального зміцнення організму можна кожен день пити по 1-2 столових ложки олії вранці натщесерце, рясно запиваючи його водою. Починати краще з половини чайної ложки, поступово збільшуючи дозування до двох столових ложок.
- Для схуднення приймайте по столовій ложці продукту перед їжею. Але більше трьох ложок вживати не варто.
- Для поліпшення травлення і очищення кишечника потрібно пити по 1-2 столових ложок олії, перемішуючи з теплою водою або запиваючи нею. Починати також рекомендується з половини чайної ложки. Літнім людям рекомендується вживати не більше столової ложки на добу.
Як такого шкоди у продукту немає. Він не провокує побічні реакції і не викликає алергію. Раніше масло вважалося шкідливим через велику кількість в ньому жирів, але в результаті досліджень було виявлено, що ці жири несуть організму людини тільки користь. Важливо тільки правильно вибирати масло і зберігати його в належних умовах.
Види кокосового масла
Перед тим як купувати масло, потрібно вивчити, які його види бувають. У промисловості його добувають двома способами: холодним і гарячим. Розглянемо їх властивості:
- Холодне пресування або холодний віджим передбачає використання ручних пресів або спеціальних машин. В обох варіантах сировина не піддається тепловим обробкам, а відправляється під прес, будучи сирим. У масла приємний смак і легкий аромат. Саме цей спосіб допомагає зберегти максимальну кількість корисних речовин, тому в їжу варто використовувати саме його. Єдиний мінус у тому, що цей вид значно дорожче.
- При гарячому віджиманні м’якоть попередньо висушують, а потім добувають з неї масло. Це менш делікатний метод, тому корисних компонентів в маслі зберігається значно менше.
Масло також буває рафінованим і нерафінованою. Перше добре тим, що зберігає більше корисних речовин. Воно застосовується в кулінарії і косметології, надає стравам приємний аромат, сприяє нормалізації холестерину в організмі. Продукт не здатний виділяти канцерогени, нагріваючись, і може застосовуватися для запікання і смаження. Застосовують його і зовнішньо.
Рафінована олія діє м’якше. Це кокосове масло добре пасує для готування, воно не змінює смак і аромат страв, і може використовуватися замість соняшникової. Воно застосовується і в косметології, причому в чистому вигляді воно краще рафінованого, оскільки воно може сильно забивати пори. Незважаючи на це і нерафінований продукт вважається корисним, так як зберігає велику кількість поживних речовин.
Як вибрати якісне масло
Зі сказаного вище можна зробити висновок, що купувати потрібно нерафіноване кокосове масло холодного віджиму. Продукт повинен володіти характерним ароматом, не мати осаду і бути прозорим або напівпрозорим. Також зверніть увагу на такі рекомендації:
- Нерафінований продукт буде рідким, але при температурі менше 22 градусів він твердне. Для повернення його до колишнього стану досить пару хвилин потримати його в теплій воді.
- Не допускається кислота або згірклого запаху. Буває так, що виробники змінюють його ароматизатором, але в цьому випадку він проявить себе через якийсь час.
- Гарне масло не повинно бути в’язким. Ковтається воно просто і тане в роті, не залишаючи почуття жирності. На шкірі воно швидко вбирається і не залишається плівкою.
Кокосове масло: застосування в їжу
Знаючи, як корисно кокосове масло при застосуванні в їжу, спробуємо розібратися, як його застосовувати. Воно може вживатися саме по собі і для приготування різних страв. У чистому вигляді його використовують для лікування і схуднення, звичайно натщесерце або перед їжею.
Якщо продукт здається неприємним на смак, то після того, як він розтанув у роті, можете випити склянку свіжого соку. Перед використанням для лікування проконсультуйтеся з лікарем.
Масло має тверду консистенцію при температурі до 28 градусів, а при нагріванні воно плавиться. Це дає широкі можливості для його застосування в кулінарних цілях. Їм можна замінювати маргарин або вершкове масло в випічці, використовувати його для смаження. В останньому варіанті підійде навіть рафінована олія, але вона повинна бути якісною.
Існує маса рецептів, куди входить цей компонент. Маслом можна заправляти будь-які салати. Інгредієнти не повинні бути холодними, щоб воно не затверділо. Його додають в різні овочеві супи, будь-які гарніри, випічку, а також чай або каву. По суті, цей продукт може доповнити будь-яку страву.
Огляд масел
Кокосове масло пропонують багато виробників, але варто довіряти тільки перевіреним брендам. Ви можете звернути увагу на наступну продукцію:
- Jarrow Formulas . Це органічне масло кокоса першого холодного віджиму. Воно на 100 відсотків нерафінована, не містить ніяких домішок.
- California Gold Nutrition . Нерафіноване органічне масло холодного віджиму, в якому максимально збережені всі корисні властивості. Продукт пройшов численні перевірки і повністю відповідає всім якісним характеристикам.
- Garden of Life, Raw Extra Virgin Coconut Oil . Ще одне повністю натуральне масло. Його відмінність в вираженому ароматі кокоса. Добре підходить в приготуванні десертів і випічки.
- Spectrum Naturals, Organic Coconut Oil . Органічний продукт з м”якою текстурою. Аромат у нього дуже легкий, тому воно не буде перебивати смак інших продуктів.
- Coconut Secret, Organic Alive Coconut Oil, Raw Extra Virgin . Натуральний продукт, що містить безліч корисних кислот і відповідає всім стандартам якості.
Кокосове масло універсальне. Його можна використовувати в кулінарних цілях як заміну соняшниковій олії, роблячи продукти більш корисними і смачними. Крім того воно стане надійним помічником в косметологічних процедурах.