Багато охочих знизити вагу чули, що якщо є менше борошняного, то до заповітної постаті мрії можна стати на кілька кроків ближче. Чи справді всі борошняні продукти сприяють набору зайвих кілограм і перешкоджають схуднення?
Повністю відмовлятися від борошняних виробів зовсім не обов’язково, достатньо замінити небажані інгредієнти більш корисними і радувати себе і близьких смачною випічкою без загрози для фігури!
Ми розібрали, продукти з яких сортів борошна дійсно не рекомендується споживати, якщо ви хочете стати власником стрункої та підтягнутої фігури, а які – навпаки, допоможуть вам зробити раціон харчування збалансованим та послужать скоріше помічником у нелегкій справі – зниженні ваги.
Насамперед, шукаємо заміну пшеничного білого борошна . Причина тому – висока калорійність, високий глікемічний індекс та великий вміст крохмалю. Пшеничне борошно – це чистої води швидкий вуглевод, який затримує в організмі воду, що сприяє набрякам та накопиченню зайвих кілограмів. Якщо ви не готові повністю відмовитися від виробів із пшеничного борошна, вибирайте борошно 1 або 2 сорти. Чим нижче сорт борошна, тим корисніше воно для організму.
На відміну від пшеничного борошна, від якого дійсно краще відмовитися в процесі зниження та утримання ваги, житнє борошно менш калорійне, на 100 р продукту припадає 298 ккал. Здавна хліб на Русі випікали тільки з житнього борошна, яке відрізняється своїми корисними якостями, невисокою калорійністю та великою кількістю вмісту вітамінів і мінералів.
Склад житнього борошна збалансований за білками, жирами та вуглеводами, також до її складу входять:
- кальцій,
- магній,
- калій,
- фосфор,
- вітамін Е та групи В.
Житнє борошно чудово підходить для випікання хліба, млинців, його додають у сирну запіканку, роблять з неї паніровку для м’ясних та рибних страв та закваску для квасу.
Поради експертів: Випікати хліб найкраще з шпалерного сорту, адже в ньому найбільше корисних компонентів.
Є ще кілька низькокалорійних альтернатив пшеничного борошна: гречана, кукурудзяна, мигдальна, лляна, вівсяна, соєва, рисова. Для таких страв, як оладки, млинці, солодка випічка, такі види борошна підійдуть ідеально. Також перелічені сорти не містять глютен, ступінь переробки сортів мінімальна, що дозволяє зберегти в собі максимум корисних властивостей і вітамінів.
Наприклад, гречана мука – це відмінний білковий продукт, що містить велику кількість амінокислот, а також велику кількість клітковини при мінімальному вмісті жирів, цукру та вуглеводів. Вівсяне борошно багате на вітаміни групи В, Е, фосфор, цинк і марганець, велика кількість клітковини та білків, які чудово насичують організм. Випікання з вівсяного борошна вважається дієтичним продуктом.

Льняне борошно – відмінний вибір для збалансованого харчування, оскільки є рекордсменом за вмістом білка. Також вона містить велику кількість клітковини і жирних кислот, таких як Омега-3 і Омега-6. Кукурудзяне борошно не поступається іншим сортам за вмістом вітамінів та мінералів.
Існує безліч сортів борошна, продукти з яких забезпечать організм поживними і корисними речовинами, зроблять раціон харчування здоровим і збалансованим, а процес зниження ваги – ще приємніше і смачніше. При цьому корисне борошно знайти зовсім не складно – всі різновиди вдосталь представлені на прилавках магазинів.